Gruppen Fyran & Kauri Honkakosken Juhlat luo näyttämölle suljetun valtapelien maailman

Syyskuussa 2021 Kanneltalon päänäyttämöllä nähdään outo ja sulkeutunut maailma, jossa neljä henkilöhahmoa vaalii illuusiotaan menneiden aikojen loistosta. Kyseessä on teos nimeltä Juhlat, joka sai alkunsa Gruppen Fyra -tanssiryhmän toiveesta tehdä yhteistyötä ohjaaja-dramaturgi Reetta Honkakosken kanssa.

Työryhmä aloitti teoksen valmistelut koronapandemian keskellä. Se toi taiteelliseen työskentelyyn myös aivan uusia työvaiheita, sillä vallitsevan tilanteen vuoksi yhteistyö oli aloitettava etänä.

”Teimme aluksi vapaan assosiaation kirjoitusharjoituksia eri teemojen ympäriltä ja luimme muutaman näytelmän”, Honkakoski kertoo. ”Teemaan virittäytyminen tekstin kautta oli todella poikkeuksellista, sillä yleensä teokseni syntyvät kehollisina prosesseina.”

Honkakoski haki teokseensa taiteellista inspiraatiota Samuel Beckettin ja Eugène Ionescon näytelmistä. Ne saivat hänet pohtimaan, miten absurdin teatterin keskeiset piirteet voisivat näkyä fyysisessä teatterissa ja kehollisessa ilmaisussa. Kirjoitukset inspiroivat häntä myös kehittelemään mikrokosmosta tietyntyyppisestä ihmisyydestä.

Lopulta Juhlista muodostui tekijöidensä näköinen teos. Honkakoski toi siihen fyysisen teatterin osaamisensa ja tanssijat oman pitkän linjan kokemuksensa nykytanssista ja tanssiteatterista.

”Tanssiryhmä Gruppen Fyra on tehnyt tanssiteatteria ennenkin, mutta fyysisen teatterin elementit ja ilmaisukeinot olivat meille uutta”, kertoo tanssija Pia Liski, joka on toiminut produktiossa myös tuottajan roolissa. ”Esityksessä tarina kerrotaan kuitenkin sanattomasti, yksinomaan hahmojen, liikkeen ja fyysisen ilmaisun kautta.”

Suljetun tilan monta eri tasoa

Aihepiireiltään Juhlat liittyy Honkakoskea pitkään kiehtoneisiin teemoihin: ihmisten välisiin valtahierarkioihin ja sisäänpäin kääntyneisiin, suljettuihin yhteisöihin. Sellaista Juhlat-teoksenkin ihmisryhmä edustaa. Teoksen neljä henkilöhahmoa elävät elämäänsä eristyksessä, menneen elämänsä ränsistyneissä kulisseissa. Ulkona he eivät ole käyneet aikoihin eivätkä he uskalla sinne enää mennäkään.

Teoksen ihmiskuva on Honkakosken mukaan ”raaka, mutta rakkaudella piirretty”. Hahmot ovat jumissa omassa maailmassaan eivätkä he uskalla toteuttaa unelmiaan tai irrottautua siitä mihin ovat tottuneet. He ovat pateettisia, pelokkaita ja yhtäaikaisesti hellyttäviä ja kamalia.

”Teoksen hahmoilla on selkeästi omat rutiininsa ja valtapelinsä, jotka toistuvat päivästä toiseen. Samanaikaisesti he pelkäävät ulkomaailmaa, toisiaan ja ehkä vähän itseäänkin”, Honkakoski kuvailee. ”Elämänpelon lisäksi mukana on myös vankina olemisen teemoja. Hahmot pysyvät suljetussa tilassa eivätkä uskalla tehdä asioita, jotka toisivat heille onnellisuutta.”

”Hahmot myös odottavat ja toisaalta pelkäävät, että huomenna tapahtuu jotakin”, Liski lisää. ”Käytännössä he pysyvät kuitenkin omassa suljetussa maailmassaan, jonka sisältä katsoja voi löytää vielä pienempiä, suljettuja tiloja. Tarina kulkee yhtäaikaisesti niissä kaikissa, joten siinä mielessä eristyksellä on monta eri tasoa.”

Esitys sisältää myös postapokalyptisiä viittauksia siitä, ettei ulkomaailmaa ehkä enää ole. ”Kyseessä voi olla myös jonkin tuhon jälkeinen todellisuus”, Honkakoski vihjaa.

”Monen aistin kokonaisvaltainen kokemus”

Lavalla nähdään vahva maailma, jonka visuaalinen toteutus on Kauri Honkakosken omaa käsialaa. Tyylillisesti se edustaa nostalgista epookkia, joskin ränsistyneessä ja vinksahtaneessa muodossa. Kaikki huonekalut ovat vanhoja, kuluneita ja vinoja, ja tanssijoiden puvut rikkinäisiä ja kauhtuneita. Kaikesta näkee, että nelikon huippuhetkistä on jäljellä enää vain menneisyyden rapistuvat rauniot.

”Juhlat on monen aistin kokonaisvaltainen kokemus”, Liski kiteyttää. ”Lavastus, puvustus ja valot luovat lavalle kiehtovan maailman, ja vahva äänimaisema imaisee mukaansa ja pitää otteessaan.”

”Esiintyjät puolestaan täydentävät teoksen kaikkia osa-alueita”, Honkakoski lisää. ”Gruppen Fyran -tanssijat ovat rautaisia ammattilaisia, joilla on takanaan jo valtavan pitkä kokemus. Se näkyy heidän esiintymisessään taiteellisena kypsyytenä ja siinä, että heillä alkaa olla jo syvällistä sanottavaa elämästä.”

Kokonaisuutena Juhlat on ainutlaatuinen taide-elämys, joka on tulvillaan omaperäistä tunnelmaa, tragikomiikkaa ja liikkeellistä ilmaisua. Samalla se jättää tilaa myös katsojan omille tulkinnoille.

”Tykkään luoda konkreettista ja tunnistettavaa jälkeä, josta katsoja saa helposti kiinni”, Honkakoski kertoo. ”Samalla pyrin jättämään asioita avoimiksi, jotta katsoja voi nähdä teoksen omakohtaisesti ja käsitellä teemoja myös omien henkilökohtaisten assosiaatioidensa kautta.”

Gruppen Fyran & Kauri Honkakosken Juhlat saa ensi-iltansa Kanneltalossa 22.9.2021 klo 18. Muut esitykset 23.9. klo 18, 24.9. klo 18 ja 25.9 klo 15 ja 18.

Työryhmä

Ohjaus: Kauri Honkakoski
Tanssijat: Tommi Haapaniemi, Virpi Juntti, Pia Liski ja Katri Soini (vier.) Äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä
Valosuunnittelu: Sisu Nojonen

Teksti: Virpi Vedenkannas

Kuva Noomi Ljungdell