Tanssielokuvat

Tanssiryhmä Gruppen Fyralla ja ohjaaja Kimmo Leedillä on pitkä yhteinen historia. Vuosien saatossa he ovat tehneet yhdessä kolme tanssillista lyhytelokuvaa Das Monolith (2000), Greetings from Shotsi (2002) sekä Replay (2003), jotka kaikki ovat saaneet ensiesityksensä Ylen Uusi kino -ohjelmapaikalla. Lisäksi Kimmo Leed ohjasi video-osuudet Virpi Juntin koreografioimaan näyttämöteokseen Paula (2006), joka oli saanut inspiraationsa legendaarisista Pauligin Paula-tytöistä. Alla näytteitä aikaisemmista yhteisistä tanssielokuvista.

When the night falls – Tanssielokuva

 Gruppen Fyran ja ohjaaja Kimmo Leedin yhteistyö on taas jatkunut uuden lyhytelokuvan merkeissä. Vuonna 2020 alkoi uuden elokuvan suunnittelu Suomen Kulttuurirahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen apurahojen tukemana.  When the night falls on saanut inspiraationsa Antti Lahden Gruppen Fyralle koreografioimasta teoksesta Liian Pitkät Katseet (2019). When the night falls- elokuvan käsikirjoitus on Kimmo Leedin ja Juha Harjun käsialaa. Tanssielokuvaa harjoiteltiin elo-lokakuussa 2020 ja kuvattiin marraskuussa 2020. Elokuvan jälkituotanto siirtyi vuodelle 2021, jolloin saimme yhteistyökumppaniksi ja tuotantoyhtiöksi elokuvaan mukaan Side Stories Oy:n. Elokuva valmistui marraskuussa 2021 ja ensi-ilta tulossa keväällä 2022.

Tanssielokuva Kun saapuu yö on lähitulevaisuuteen sijoittuva kertomus luhistuvan yhteiskunnan kauhuja pakenevasta naisesta. Matkallaan nainen kohtaa ihmisiä, joiden luottamuksen varaan hän joutuu asettamaan koko tulevaisuutensa. Sanaton elokuva kumartaa dystooppisten elokuvien realistiselle estetiikalle, jossa olemme nähneet yhteiskunnan romahtamisen aiheuttaman selviytymistaistelun rampauttamia ihmisiä. Kertomus kuvaa universaalia kosketuksen ja ymmärryksen kaipuuta, sillä tiedämme, että ilman muita emme ole mitään.

Ohjaajasta: Kimmo Leed (s. 1971) on kokenut ja monipuolinen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen ystävällinen ja tinkimätön asenteensa on vienyt hänet yhteistyöhön vakiintuneimpien tv- ja elokuvatuotantoyhtiöiden kanssa. Viimeisimmät teokset ohjaajana ovat dokumenttisarjat Trauma -henkirikoksen jäljet, Arman ja Suomen rikosmysteerit sekä fiktion puolella verkossa julkaistu komediasarja Derek IT ja lyhytelokuva Kylkiäinen. Jälkimmäinen sai ensiesityksensä Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -lyhytelokuvakilpailussa 2018.

When the night falls/ Kun saapuu yö

Ohjaaja Kimmo Leed

Käsikirjoitus Kimmo Leed ja Juha Harju

Esiintyjät Virpi Juntti, Jenni Nikolajeff, Pia Liski, Tommi Haapaniemi, Jukka Tarvainen

Kuvaus Jarkko T. Laine F.S.C.

Maski- ja pukusuunnittelu, ohjaajan assistentti Kaisu Hölttä

Elokuvaa tukeneet: Arts Promotion Centre Finland, Finnish Cultural Foundation, City of Helsinki

Tuotanto: Taideosuuskunta Piellos/ Pia Liski, Side Stories/ Valtteri Munkki, Kimmo Leed